Ostrvo Sveti Nikola
Ostrvo Sv. Nikola
Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola je najveće na južnom delu Jadranskog mora, dužine je 2 km. Svojim položajem zatvara Budvanski zaliv a od njega prema Slovenskoj plaži pruža se plićak – tunja, koja je u vreme oseke duboka svega 0,50m. Za ovaj plićak postoji legedna da Sv. Sava krećući za Svetu goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod zbog velikih talasa pa je bacio nekoliko kamena i napravio plićak preko kojeg je prešao i ukrcao se na galiju.
Ostrvo Sveti Nikola ili kako ga meštani zovu Školj, obraslo je bujnom mediteranskom vegetacijom, pretežno zimzelenim drvećem. Predstavlja pravo ptičije carstvo a bogato je i sitnijom divljači. Posebnu atrakciju predstavljaju mufloni koji naseljavaju najšumovitiji deo ostvva. Na ostrvu se nalazi crkva Sv. Nikole po kojoj je ostrvo dobilo ime, a koja se prvi put spominje u 16 veku. Crkva je okružena velikim brojem starih grobova za koje predanje kazuje da su tu sahranjeni učesnici krstaškog pohoda, koje je zadesila epidemija dok su logorovali u Budvi.
Sv. Nikola je ostrvo naspram Budve, nazvano po istoimenoj crkvi najveće je na arhipelagu. Omiljeno izletište i kupalište Budvana. Na njemu su ostaci starog groblja, na kojem su prema legendi sahranjivani i krstaši Rajmunda Tulskog, koji su u XI veku prošli kroz Budvu. Kao posebna zanimljivost i atrakcija, na ostrvu su jeleni koji ovde žive u prirodnom rezervatu.

Tags:

Comments are closed.