Budva: Jedinstveno mesto za odmor
Budva: Jedinstveno mesto za odmor

Budva, grad koji predstavlja jedinstven spoj bogate istorije i izuzetno modernih sadržaja, iz godine u godinu postaje sve lepša i sadržajnija destinacija na svetskoj mapi top-mesta za odmor i uživanje.

Budva je oduvek bila poznata po svom Starom gradu i predivnim, peskovitim plažama koje se smenjuju duž čitave budvanske rivijere i nude raznovrsne sadržaje za svačiji ukus. Jedinstvena prirodna lepota ovog dela jadranske obale dovoljan je razlog za dolazak turista.

Ipak, Budva nudi mnogo više. Na gotovo svaka dva kilometra budvanske rivijere nalazi se po jedan manastir, a broj crkava teško je i utvrditi. Najstariji manastir, Praskvica, podignut je 1050. godine, a poslednji, ženski manastir Rustovo, obnovljen je početkom ovog milenijuma – 2003. godine.

Šta raditi u Budvi

Pored vrednosti kulturno-istorijske baštine, svaki kutak grada nudi mogućnosti za kulturne programe, a svaki njegov trg je prirodna pozornica.

Budva se u regionu izdvaja kao centar lepih dešavanja, mesto koje voli spektakle, velike koncerte i festivale. Nova godina u Budvi, Karneval, Grad teatar, Sea Dance festival, samo su neki od događaja koji privlače turiste i pažnju medija iz svih krajeva sveta.

Lidersku poziciju Budva neguje stalnim ulaganjima u programe manifestacija, ali i druge segmente turističkog proizvoda, uvek idući korak ispred drugih. Tako je Budva u poslednjih nekoliko godina obogatila svoju turističku ponudu otvaranjem nekoliko luksuznih hotela, podizanjem nivoa kvaliteta privatnog smeštaja na najviši nivo, i otvaranjem najvećegaquapark-a na Jadranu, koji je smešten u prelepom okruženju brda Topliš, s jedinstvenim pogledom na grad.

Hrana

Budvu zaista posebnom i uzbudljivom čini gastro ponuda. U više od 100 restorana naći ćete sve najbolje što ovo podneblje može da ponudi – svežu ribu i morske plodove, planinsku jagnjetinu, jezerskog krapa, smočani kačamak i sardele. Za one drugačije raspoložene – italijanska, kineska ili japanska kuhinja, izbor je gotovo neograničen.

Sveti Stefan s Miločerom jedno je od najpoznatijih turističkih mesta u Sredozemlju, čiji nastanak seže u XV vek. Danas predstavlja crnogorski biser Jadranskog mora, ostrvo čija se spoljašnjost nije promenila, a unutrašnjost predstavlja raj za turiste istančanog ukusa gde se odmaraju neke od najpoznatijih ličnosti sveta.

Gde odsesti

Budvanski smeštajni kapaciteti spadaju u najekskluzivnije u regionu, hotelijeri i izdavaoci privatnog smeštaja svake godine se na pravi način prilagođavaju promenama na turističkom tržištu, pa Budva nudi smeštaj turistima različite platežne moći.

Budva je nadaleko poznata i po noćnom životu, pre svega zbog kafića, klubova i diskoteka koje su ugostile najpoznatija muzička imena na ovim prostorima, a i šire. U 2014. godini svrstana je među top deset mesta za provod u svetu.

Uticaji velikih kultura (Ilira, Grka, Rimljana, Slovena…) obeležili su prošlost ovog grada, a duh prošlih vremena i civilizacija oseća se i danas, i daje posebnu boju Budvi koja je izrasla u jedinstveno turističko blago.

Izvor: citymagazine.rs

Tags:

Comments are closed.